Wegańska wersja Raffaello!
Składniki:
* 4 szklanki zmiksowanych na pył wiórków kokosowych
* 1/4 szklanki słodzika w pyłku
* 1/2 szklanki mleka kokosowego, sojowego lub migdałowego
* 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub wanilii
1. W blenderze miksujemy wiórki kokosowe na delikatny pyłek 1-2 min. Nie za długo ponieważ powstanie nam z tego masło kokosowe.
2. Dodajemy słodzik i mleko i opcjonalnie ekstrakt. Blendujemy do uzyskania klejącej, grubej konsystencji. Jeśli uważamy, że nadal konsystencja jest zbyt krucha dodajemy troszkę więcej mleka i ponownie miksujemy.
3. Masę przenosimy do innej miski lub kontynuujemy w tej samej, lekko moczymy ręce i formujemy kuleczki które układamy na blaszce lub talerzu. Dociskamy każda z kulek i tworzymy kształt ciasteczka. Posypujemy słodzikiem lub wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki aby trochę stwardniały.
No comments:
Post a Comment