Truskawki w czekoladzie

Przygotowanie:

* truskawki myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia, muszą być suche żeby czekolada ładnie trzymała się truskawek
* wbijamy wykałaczki przez całą długość truskawki
* czekoladę łamiemy na pojedyncze kostki i rozpuszczamy przez 30 sec w mikrofalówce
* po 15 sec w mikrofalówce możemy wyciągnąć naszą miskę z czekolada i przemieszać małą łyżeczka do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek, trzeba bardzo uważać aby nie przypalić czekolady w mikrofalówce bo wtedy nic z tego nie wyjdzie
* jeśli po 15 sec czekolada jest kompletnie rozpuszczona wtedy nie wkładamy jej ponownie do mikrofali, każda mikrofalówka jest inna i trzeba bardzo uważać
* podnosimy nasze truskawki za wbitą wykałaczkę i obracając ja w misce zanurzamy cała w czekoladzie
* tak przygotowane truskawki wykładam na prostokątna formę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową
* następnie rozpuszczamy białą czekoladę, postępujemy tak samo jak z mleczną czekolada tylko zmniejszamy czas w mikrofalówce
* zanim rozpuścimy biała czekoladę, mleczna trochę się zastygnie i będzie można wykonywać nasze wzorki
* białą czekoladę nabieramy na małą łyżeczkę i płynnymi ruchami rozprowadzamy na truskawkach
* wstawiamy je na dwie godziny do lodówki i gotowe!



No comments:

Post a Comment